Τρίτη 1 Μαΐου 2012

2η Συνάντηση Περιφέρειας : Λίμνη Σκρα - Λίμνη Μεταλλείου


 Διοργάνωση : Ο.Σ.Κιλκίς

   Το σαββατοκύριακο 12 – 13 Μαΐου 2012 θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση των Ορειβατικών Συλλόγων της Περιφέρειας Κεντροδυτικής Μακεδονίας στη περιοχή της λίμνης Σκρα, δίπλα στο ομώνυμο χωριό του νομού Κιλκίς.

   Η συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων της Περιφέρειας θα γίνει το Σάββατο 12/05 στις 7:00 – 7:30 μ.μ. σε χώρο δίπλα στο Μουσείο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μάχης Σκρα που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Κάνουμε προσπάθειες να είναι το Μουσείο ανοικτό και τις δύο ημέρες ώστε να το επισκεφτούν όσοι επιθυμούν. Υπενθυμίζεται το χωριό πήρε το όνομα του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν (που σημαίνει στα βλαχομο-γλενίτικα Λίκνο εκ Βράχων), όπου διεξήχθη η Μάχη του Σκρα (Σκρα - Ραβινέ), μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

   Η διανυκτέρευση θα γίνει σε προτεινόμενο χώρο, κοντά στη λίμνη και στους καταρράκτες. Στο χωριό λειτουργεί κι ένας μικρός ξενώνας, θα ενημερώσουμε άμεσα για διαθεσιμότητα και τιμές.

   Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία γύρω από τη λίμνη Σκρα και τους καταρράκτες που υπάρχουν κοντά. Ακολούθως θα συνεχίσουμε την πεζοπορία, σε δασικό δρόμο, έως τη λίμνη Μεταλλείου και θα επιστρέψουμε από τον ίδιο δρόμο. Η πορεία από τη μία λίμνη στην άλλη διαρκεί 1,5 ώρα περίπου, επομένως η συνολική διάρκεια της πεζοπορίας είναι 3 – 3,5 ώρες. Ώρα αναχώρησης 8:30 π.μ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής :
6946332913 Ασλανίδης Νίκος (μέλος Δ.Σ.)
6982471419 Νότας Γεώργιος (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.) 


Πώς θα έρθετε :


Το Σκρα είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 520μ. στις πλαγιές του όρους Πάικου. Απέχει μόλις 4 χλμ. από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ. 

 Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται μέσω της πόλης της Αξιούπολης Κιλκίς. Μπαίνουμε μέσα στην Αξιούπολη, τη διασχίζουμε και παίρνουμε το δρόμο για Φανό και Σκρα (υπάρχουν ταμπέλες). Το χωριό απέχει 25 χλμ. από την Αξιούπολη. Πρώτα συναντάμε το χωριό Φανός και μετά το Σκρα. (πατήστε εδώ για χάρτη)

 Την Αξιούπολη μπορούμε να την προσεγγίσουμε μέσω Πολυκάστρου (απέχει 3 χλμ.) όπου φτάνουμε έχοντας πάρει την εθνική οδό Αθηνών – Ευζώνων - βγαίνουμε στην έξοδο Πολυκάστρου. 


Συμπληρωματικές πληροφορίες :

1)  Το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρα λειτουργεί από τον Μάιο του 2002 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκρα σε συνεργασία με το δήμο Αξιούπολης.
     Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από     
     το Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική
     για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρa την πασίγνωστη νικηφόρα μάχη της 17ης
     Μαΐου του 1918 (Μάχη Σκρa), μια από τις σκληρότερες του Μακεδονικού Μετώπου.
     Στόχος της δημιουργίας της έκθεσης είναι να αποδώσει φόρο τιμής σ όλους όσους
     αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να κρατήσουν την πατρίδα μας ελεύθερη αλλά και για
     να θυμίζει και να παραδειγματίζει όλους εμάς σήμερα και τις επόμενες γενιές αύριο, τον
     ηρωισμό και την αυτοθυσία τους!

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό και επισκέψιμο και τις δύο ημέρες της συνάντησης.

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 θα εορταστεί η επέτειος της μάχης Σκρα, θα υπάρχουν και εκδηλώσεις στο χωριό.


2)  Στο Σκρα λειτουργεί ξενώνας – παραδοσιακή ταβέρνα «Το κάτι άλλο». Ο ξενώνας διαθέτει 6 δωμάτια ( 4 δίκλινα, 1 τρίκλινο, 1 πεντάκλινο), προσφέρεται για όσους δεν θα διανυκτερεύσουν σε αντίσκηνα.
Τιμή (προσφορά για τους συμμετέχοντες στη συνάντηση) : 30€ / δίκλινο.
     Τηλέφωνο : Καραδομάνης Πέτρος 2343025100, 6972357081

     Στην ταβέρνα μπορούμε να εξυπηρετηθούμε για το φαγητό το βράδυ του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου